Creare de soiuri noi cu fructe de calitate și rezistență genetică / toleranță la factorii biotici și abiotici

1.1. Ameliorarea soiurilor de căpşun ( Fragaria × ananassa Duch.)

Obiective urmărite:
– productivitate ridicată ;
– fructe de calitate superioară pentru consum în stare proaspătă şi prelucrare :
– mărime, culoare, formă, păstrare bună în raft ;
– sezon de maturare timpuriu, mediu şi târziu şi fructificare continuă ;
– rezistenţă la boli.

Rezultate obţinute

Certificarea şi înregistrarea soiurilor:

1.2. Ameliorarea soiurilor de afin (Vaccinium corymbosum L., Vaccinium australe)

Obiective urmărite:

  • adaptabilitate la condiţiile de sol şi climă locale: producţii ridicate şi vigoare mare de creştere;
  • sezon de coacere a fructelor lărgit (soiuri timpurii, mijlocii şi târzii);
  • fructe de calitate superioară: fructe mari, aspectuoase, cu conţinut biochimic ridicat, cu capacitate bună de păstrare în raft;

Rezultate obţinute în crearea de soiuri noi  de afin:
Certificarea şi înregistrarea soiurilor:

 1.3. Ameliorarea soiurilor de coacăz negru  (Ribes nigrum L.)

Obiective :
– productivitate ridicată;
– fructe de calitate superioară: conţinut ridicat în vitamina C, aciditate, zaharuri, antociani şi polifenoli;
– pretabilitate la prelucrare şi/sau consum în stare proaspătă.

Rezultate obţinute
Certificarea şi înregistrarea soiurilor:

1.4. Ameliorarea soiurilor de agriş (Ribes grossularia L):

 Obiective
– productivitate ridicată;
– rezistenţă la făinarea americană a agrişului;
– tufe de vigoare mare, cu port erect şi tufă răsfirată, cu tulpini fără ghimpi sau ghimpi puţini;
– fructe de calitate superioară: mărime, culoare, gust;

Rezultate obţinute:
Certificarea şi înregistrarea soiurilor:

1.5. Ameliorarea soiurilor de zmeur (Rubus idaeus)

Obiective:
-adaptabilitate ridicată la condiţiile ecologice: rezistenţă la ger;
-productivitate ridicată;
-fructe de calitate superioară: mărime, culoare, fermitate ;
-sezon de coacere diferit:  timpuriu, mijlociu şi târziu;
-soiuri cu fructificare pe drajoni ( remontante adică cu fructificare bianuală) ;
-rezistenţă – toleranţă la boli.

Rezultate obţinute:
Certificarea şi înregistrarea soiurilor:

1.6. Ameliorarea soiurilor de mur ( Rubus spp.)

Obiective:
– rezistenţa la geruri de peste -150C ..- 180C;
– productivitate ridicată şi calitate superioară a fructelor: mărime, fermitate, conţinut ridicat în substanţă uscată solubilă, zaharuri, antociani;
– maturare timpurie – mijlocie, coacerea întregii producţii de fructe până la venirea brumelor timpurii de toamnă;

Rezultate obţinute:
Certificarea şi înregistrarea soiurilor:

1.7. Selecţia şi introducerea în sortiment a soiurilor de cătină – studiul biotipurilor  din populaţiile din flora spontană de Hippophae rhamnoides L.var. carpatica.

Obiective:
– productivitate mare
– bace cu conţinut ridicat în vitaminele C , A ( carotenoizi), E ( tocoferoli), ulei, substanţe minerale
– pretabilitatea la diferitele sisteme de recoltare a fructelor: scuturare, cu mâna și decuparea ramurilor.

Rezultate obţinute:
Certificarea şi înregistrarea soiurilor:

1.8. Selecţia soiurilor de lonicera albastră fructiferă  (Lonicera caerulea  var. edulis):

Obiective de selecţie urmărite:
– productivitate ridicată ;
-rezistenţa florilor şi fructelor la gerurile de primăvară;
-calitatea  fructelor: mărime, gust plăcut, conţinut ridicat în vitamina C, polifenoli şi antociani.

Rezultate obţinute:
Certificarea şi înregistrarea soiurilor:

1.9. Selecţia soiurilor de scorus negru  (Aronia melanocarpa):

Obiective de selecţie urmărite:
–  productivitate ridicată ;
– calitatea  fructelor: mărime, randament în pulpă ridicat ( peste 70%), conţinut antociani; gust cu astringenta scazută
– rezistenţă la dăunatori ( păduchele lânos).

Rezultate obţinute:
Certificarea şi înregistrarea soiurilor:

1.10. Selecţia soiurilor de soc (Sambucus nigra):

Obiective de selecţie urmărite:
–  productivitate ridicată de fructe si/sau flori;
–  calitatea  fructelor: mărime, conţinut antociani;
–  rezistenţă si sau toleranță la dăunatori ( afide).

Rezultate obţinute
Certificarea şi înregistrarea soiurilor:

1.11. Selecţia soiurilor de trandafir pentru petale (Rosa rugosa) şi măceş vitaminic  (Rosa canina L.):

Obiective de selecţie urmărite:
–  productivitate ridicată ;
– calitatea  fructelor: mărime, randament în pulpă ridicat (peste 70%), conţinut ridicat în vitamina C şi carotenoizi;
– ghimpozitate redusă;
– rezistenţă la boli (făinare).

Rezultate obţinute:
Certificarea şi înregistrarea soiurilor:

1.12. Selecţia soiului de corn  (Cornus mas L.):

Obiective de selecţie urmărite:
–  productivitate ridicată;
– calitatea  fructelor: mărime, randament în pulpă ridicat (peste 75%), compuşi cu acţiune antioxidantă;
– toleranță la septorioza şi monilioză

Rezultate obţinute:
Certificarea şi înregistrarea soiurilor: