Autori: Ancu Irina, Mladin Gheorghe, Sturzeanu Monica, Coman Mihail, Isac Valentina
Origine: soi autohton, obținut prin hibridarea liberă a soiului Nero
Anul înregistrării: 2018
Caracteristicile şi însuşirile principale pentru care se recomandă:
– se caracterizează prin vigoarea mare a tufei cu creştere globuloasă, tulpini cu ramificaţie mare.
– perioada de maturare în prima jumătate a lunii august.
– are o productivitate ridicată, producţiile în plină perioadă de fructificare fiind cuprinse între 7 și 10 kg/tufă.
– fructele de tip bacă sunt de mărime mijlocie – mare, de culoare negru violet, de formă rotundă, cu conţinut ridicat în substanță uscată solubilă 24,14%. Soiul Melrom se caracterizează printr-un conţinut ridicat în antociani.
– fructul mare cu pulpa bordo închis la maturitate , având o greutate medie de 0,77 grame.
– perioada de recoltare prelungindu-se 4-6 săptămâni deoarece fructele coapte nu cad după plantă, se mențin pe tufă până toamna târziu.
Recomandări : se recomandă a fi cultivat pe soluri fertile sau cu fertilitate medie. Fructele pot fi uscate, apoi rehidratate în timpul iernii și folosite la fel ca cele proaspete.