Autori: Paulina Mladin, Gh. Mladin
Originea: hibridare controlată a soiurilor Rubin bulgăresc × Viking.
Anul înregistrării: 1996.
Caracteristicile şi însuşirile principale pentru care se recomandă:
– este un soi de productivitate ridicată, 8-12 t /ha, în anii când nu este afectat de ger;
– prezintă fructe de calitate foarte bună : fructul de mărime mare şi foarte mare, de formă conic-alungită, de culoare roşie aprins, la maturarea deplină, cu calităţi organoleptice bune;
– toleranţă la boli şi dăunători.
Alte însuşiri:
- formează tulpini înalte, groase, cu vârful arcuit, cu drajonare mijlocie;
- este un soi de sezon mijlociu, maturându-se la 5-7 zile după soiul Cayuga;
- tolerant la boli şi dăunători ;
- rezistenţă mijlocie la ger.
Utilizare : consum în stare proaspătă, prelucrare sub formă de sucuri, jeleu, în cofetării – patiserii şi congelare.