Autor: Paulina Mladin
Origine: hibridare liberă a soiului Spartan.
Anul înregistrării: 2001
Caracteristicile şi însuşirile principale pentru care se recomandă:
– maturare timpurie, odată cu soiurile Weymouth şi Duke, durează circa 1 lună de zile, 25 iunie-25 iulie;
– gradul ridicat de concentrare a coacerii fructelor în ciorchine şi pe tufă foarte mare , necesitând două maxim trei recoltări ;
– calitatea superioară a fructelor: mărime mijlocie, culoare albastru deschis cu multă pruină, calităţi organoleptice foarte bune, rezistenţă la transport şi păstrare.
Alte însuşiri:
– vigoarea plantei: mare, tufe înalte şi largi;
– productivitatea : în medie 2,5-4,0 kg / tufă;
– durata de păstrare în stare proaspătă a fructelor: 9-10 zile la temperatura de 1-4 0C, cu pierdere în greutate de 3-5%;
– conţinut ridicat în : vitamina C (45,26 mg/100 g fruct proaspăt), substanţă uscată solubilă: (14,22- 16,70 % Brix), polifenoli totali (3670,0 mg/kg catechină, metoda Folin-Ciocâlteu) şi antociani totali ( 4303,32 mk /kg, HPLC).
Utilizare mixtă: consum în stare proaspătă, prelucrare şi congelare.