Creare de soiuri noi cu fructe de calitate și rezistență genetică / toleranță la factorii biotici și abiotici – MĂR, PĂR, PRUN, CIREŞ ŞI VIŞIN
CREARE DE SOIURI DE MĂR SI PĂR
Obiective
- Îmbunătățirea tehnologiei de selecție a materialului hibrid pentru scurtarea perioadei de ameliorare;
- crearea de soiuri de măr care să asocieze diferite gene funcționale de rezistență majoră la rapăn, rezistență / toleranță la făinare; îmbunătățirea calității fructelor (aspect comercial, formă, culoare, gust, fermitate, suculență; prelungirea perioadei de păstrare și consum;
- crearea de soiuri de păr cu rezistenţă la Psylla şi foc bacteriană, cu maturare de iarnă şi cu fructe de calitate superioară.
Realizări în domeniu
12 soiuri de măr:
13 soiuri de păr:
Cercetători
Dr. biolog Mădălina Militaru – (madamilitaru77@yahoo.com)
Drd.ing. Eugenia Mareși – (genimaresi@gmail.com)
CREARE DE SOIURI DE PRUN
Obiective
- crearea de soiuri cu rezistenţă / toleranţă la Plum Pox Virus, fructe de calitate superioară, destinate consumului în stare proaspătă și prelucrării industriale, epoci de maturare diferite (la extremitățile sezonului de maturare).
24 soiuri de prun:
Cercetători
Dr. ing. Mădălina Butac – (madalinabutac@yahoo.com)
Drd.biolog Adelina Stan – (adelinastan@yahoo.com)
CREARE DE SOIURI DE CIREŞ ŞI VIŞIN
Obiective
- crearea de soiuri de cireş cu fructe mari (greutate>10g și calibru>30 mm), pulpa fermă, culoare atractivă, calităţi organoleptice superioare; rezistență la boli şi ger; productivitate, epoci de maturare la extremităţile sezonului de consum; autofertilitate.
- crearea de soiuri de vişin cu fructe mari (greutate>8g), ferme, pieliţa şi sucul colorat; rezistență la boli; productivitate; autofertilitate.
Realizări în domeniu
15 soiuri de cireş:
6 soiuri de vișin:
Cercetători
Dr. ing. Mădălina Butac (madalinabutac@yahoo.com)
Drd.biolog Adelina Stan – măr şi păr (adelinastan@yahoo.com)