SERVICII ŞTIINŢIFICO-TEHNICE OFERITE
Structura laboratoarului s-a diversificat şi a fost reorganizată astfel încât acoperă atât activităţi de cercetare cît şi de formare în domeniul tehnicilor de păstrare a fructelor şi a materialului săditor pomicol.
1. Servicii de cercetare ştiinţifică şi documentară, tehnologii şi soluţii tehnice în domeniul păstrării fructelor şi a materialului săditor pomicol pentru:
- determinarea factorilor de risc cu acţiune pre şi post-recoltă pentru produsele pomicole, care pot influenţa calitatea şi durata de păstrare a fructelor în vederea planificării managementului de risc pre-recoltă şi post-recoltă;
- obţinerea datelor experimentale pentru determinarea momentului şi a modalităţii de intervenţie în tehnologia de cultură a principalelor specii pomicole, pentru obţinerea de fructe cu însuşiri calitative corespunzătoare competitive;
- elaborarea tehnologiilor de laborator pentru păstrarea produselor pomicole cu diferite grade de perisabilitate;
- posibilitatea determinării reziduurilor de pesticide din produsele pomicole proaspete;
- experimentarea modalităţilor de păstrare în atmosferă controlată a produselor pomicole şi ambalare în atmosferă modificată;
- determinarea unui maxim al duratei de păstrare pentru principalele specii pomicole, cu menţinerea însuşirilor calitative, utilizând principiile biochimice: hemibioza, fizio-anabioza şi chimiobioza;
2. Diseminarea informaţiilor la manifestării ştiintifice şi prin reviste de specialitate
- sporirea vizibilităţii (diseminării) rezultatelor cercetărilor şi a producţiei ştiinţifice în domeniul pomiculturii;
- promovarea pe plan naţional şi internaţional a rezultatelor cercetării ştiinţifice româneşti;
3. Alte servicii:
- păstrare a fructelor şi a materialului săditor pomicol;
- expertiză ştiinţifică şi tehnică în domeniu;
- informare tehnologică a agenţilor economici care se doresc competitivi pe piaţa producerii şi valorificării materialului săditor certificat;
identificarea cauzelor deprecierii fructelor şi a materialului săditor pomicol în perioada păstrării la cerea cultivatorilor în câmpurile de producţie.