Rezultate partiale
Rezultatele partiale obtinute in primul an de cercetari (2007), arata ca, selectiile-portaltoi studiate au capacitate de inmultire vegetativa prin butasi verzi, procentul de inradacinare fiind cuprins intre 97,47 la C 90/6 si 77,40 la RoP9201001;
Lungimea totala a radacinilor la genotipurile studiate a fost cuprinsa intre 344,52 cm, la selectia-portaltoi 20-LR-23 si 47,75 la portaltoiul Mirobolan dwarf.
Se constata ca, desi portaltoiul Mirobolan dwarf a avut un procent de inradacinare ridicat, lungimea totala a radacinilor este mult mai mica (47,75 cm), comparativ cu celelalte genotipuri.
Tratarea butasilor cu biostimulatori de inradacinare, pe baza de acid alfa-naftil acetic (ANA) si acid beta-indolil butiric in vederea stimularii procesului de rizogeneza adventiva, nu au dus in majoritatea cazurilor la rezultate semnificative, intre variante, neexistand diferente asigurate din punct de vedere statistic.
Unul dintre hormonii care influenteaza procesul de rizogeneza al plantelor este reprezentat de auxina. Determinarea auxinei s-a facut prin metoda colorimetrica, iar zaharul total prin metoda titrimetrica.
Auxina joaca un rol important in reglarea diviziunii celulare, alungire si diferentiere, formarea tesuturilor vasculare. Ea se produce in mugurii apicali si este transportata bazipetal in tulpina. Continutul de auxina in butasii analizati la data de 3.08.2007 a variat intre 8,24 mg/100g mat. veg. la portaltoiul 20-LR-23 si 27,04mg/100g mat. veg. la Mirobolan dwarf in partea de varf a butasului si intre 12,03mg/100g mat. veg. la 20-LR-23 si 23,40mg/100g mat. veg. la portalatoii Cs6 si Mirobolan dwarf in partea bazala. La momentul butasirii cea mai mare parte a auxinei a migrat spre baza butasului asa cum se observa la toti portaltoii mai putin la Mirobolan dwarf.
In ceea ce priveste continut in zahar total acesta reprezinta unul din hidratii de carbon cu rol important in metabolismul plantei. La momentul in care s-a facut recoltarea butasilor continutul in zahar total se afla undeva aproape de limita minima in comparatie cu dinamica acestuia in pom. Totusi dintre toti portaltoii studiati cel mai mare continut in zahar total s-a inregistrat la C90/6 cu valoarea de 1,04%, iar cel mai mic continut la portaltoiul Mirobolan dwarf cu valoare de 0,57%.
Procentul ridicat de inradacinare a putut fi influentat in mare masura de auxina naturala (migrata la baza butasilor), dar exista si alti factori care influenteaza procesul de rizogeneza intr-o masura mai mare sau mai mica. Zaharul nu a fost unul din factorii determinanti ai procesului de rizogeneza adventiva.