Determinismul factorilor morfologici, fiziologici şi biochimici implicaţi în înmulţirea vegetatică a unor portaltoi de perspectivă la speciile sâmburoase

Director de proiect: Dr. Sergiu Ancu

Valoare proiect: 199.500 RON
Durata proiect: 2 ani, 2007 – 2008

Despre proiect

Proiectul de fata isi propune sa elucideze o serie de necunoscute ale inmultirii vegetative a portaltoilor la speciile samburoase. Prin tema aleasa si prin obiectivele propuse, proiectul se incadreaza in sfera preocuparilor cercetatorilor din tarile cu pomicultura avansata, care folosesc aproape exclusiv la inmultirea portaltoilor, tehnici vegetative.

Importanta temei propuse rezida din incercarea de a generaliza si la noi in tara, metodele de inmultire vegetativa la portaltoii speciilor samburoase cu toate avantajele care decurg de aici: uniformitate deosebita a materialului saditor, rata mare de inmultire, posibilitatea raspandirii rapide a selectiilor valoroase, etc.

Prin deslusirea mecanismelor care conditioneaza abilitatea unor portaltoi de a emite radacini adventive si a factorilor care influenteaza radical capacitatea de inmultire vegetativa, se vor putea recomanda tehnologii pentru producerea portaltoilor in vitro sau prin metode conventionale, in special butasire. Luarea in studiu a unor selectii de portaltoi de perspectiva, este binevenita prin prisma necesitatii difuzarii acestor portaltoi in productie, in pepinierele pomicole si dendrologice.

Tema propusa are un caracter aplicativ dar si de cercetare fundamentala deoarece, pentru a se ajunge la lansarea unor tehnologii de inmultire vegetativa rapida a portaltoilor la speciile samburoase, se vor desfasura ample cercetari cu caracter fundamental. Astfel, pentru a intelege determinismul factorilor implicati in inmultirea vegetativa, se vor studia amanuntit biochimismul, morfologia si fiziologia formarii radacinilor adventive. Aplicand tehnici de inmultire vegetativa conventionala si microinmultirea in vitro se vor folosi tehnici moderne de analiza a continutului plantelor si unor tesuturi implicate in procesele de organogeneza si rizogeneza in glucide, polifenoli, hormoni, raportul C/N, etc. Se va studia cu ajutorul microscopiei, formarea calusului, a primordiilor radacinilor adventive dar si procesul de lastarire anticipata din muguri, sau formarea lastarilor in vitro din meristeme laterale sau din meristeme foliare prin organogeneza directa. In paralel se va studia modul in care diferite preparate hormonale pot influenta procesul de rizogeneza si cum influenteaza gradul de lignificare a tesuturilor emiterea radacinilor adventive.

Pentru a revitaliza producerea materialului saditor de calitate superioara la principalele specii samburoase este nevoie sa se aplice pe scara larga inmultirea vegetativa a noilor selectii de portaltoi.