Rezumat

Arbuştii fructiferi reprezintă o categorie aparte de specii pomicole, acestea sunt cele care furnizează omului substanțe biologic active cu efect nutraceutic. Se spune, pe drept cuvânt, că „oamenii trăiesc prin plante”. Plantele de arbuşti fructiferi au pe lângă rolul nutritiv, reprezentat îndeosebi de fructe, şi unul fitoterapeutic prin bogăţia de compuşi fitochimici din toate organele plantei, de la ultimele ramificaţii ale rădăcinilor până la extremitatea organelor supraterane.

În urma cercetărilor efectuate pe plan mondial, s-a constatat că fructele unor specii de arbuşti fructiferi conţin cantităţi importante de resveratrol (aronia, afinele, murele, coacăzele negre) şi de acid elagic (zmeura, căpșunele, murele, afinele), cu un potenţiat efect anticancerigen, dovedit prin teste clinice de laborator, care produc distrugerea celulelor canceroase manifestate la nivelul pancreasului, esofagului, colonului, prostatei şi pielii (H. Becker, 2001). Fructele de aronia sau scorus negru sunt considerate fructele cu cea mai mare cantitate de compusi cu efect antioxidant. Tot la aronia, s-a identificat un alt fito-nutrient denumit flavonoid, ale căror molecule sunt clasificate ca antocianine cu proprietăţi antioxidante şi antimicrobiene în prevenirea îmbolnăvirilor de inimă şi cancer, în controlul tipurilor de diabet I şi II, în îmbunătăţirea circulaţiei sangvine, în reducerea afecţiunilor oculare şi chiar în combaterea pierderii memoriei şi a abilităţii locomotorii asociate cu înaintarea în vârstă. Fructele de soc, goji și lonicera consumate regulat sau sub diferite preparate combat anemia și au de asemenea puternic efect anticancerigen. Pe de altă parte, fructele de smochin au puternic efect imunomodulator și sunt considerate adjuvant în tratarea infertilității. Compuşii fitochimici din plantele de arbuşti fructiferi sunt influenţaţi în mod semnificativ de starea de sănătate a plantelor, de metodele de înmulţire şi de condiţiile pedoclimatice (Muster Gunhild, 1999; 2008).

Cunoscută fiind valoarea nutraceutica a fructelor de arbuști fructiferi, pe plan mondial şi naţional, se impune menţinerea României în competiţia ce se desfăşoară pe piaţa europeană de fructe şi derivate ale acestora. În vederea atingerii acestui obiectiv, este necesară stabilirea gradului de adaptabilitate ecologică şi a performanţelor productive a speciilor nou introduse în cultură (aronia, goji, lonicera, kiwi, cornul, socul măceșul și trandafirul pentru petale), în condiţiile schimbărilor climatice globale.