Necesitate

Proiect Raspberry – Contract 107CI/ 25.07.2017
Programul 2.1.- Competitivitate prin cercetare, dezvoltare si inovare, Cecuri de inovare

Titlu proiect: „Implementarea tehnologiei de înmulțire a zmeurului prin butași de rădăcină, în vederea exploatării eficiente a plantațiilor mamă

Deorece, in ultimii ani in Romania, au fost demarate masuri guvernamentale, ca PNDR 2014-2020 – 4.1a: Investitii in exploatatii pomicole, măsuri de finanțare, și implicit mărirea suprafețelor pomicole, este absolut necesară cresterea producției de material saditor categoria biologică „Certificat”/„Material de plantare fructifer certificat” (eticheta albastră). Această categorie biologică, reprezintă ultima verigă dintr-un lanț de activități ținute sub control strict, ce au ca scop punerea la dispozitia fermierilor care inființează plantatii un material biologic de calitate si cu trasabilitate certă. Acest material, este etichetat cu etichetă albastră si nu se mai inmulțeste in continuare. Dacă totuși cineva o face, obține material de plantare categoria CAC (Conformitas Agraria Communitatis) care este etichetat cu etichetă galbenă și nu este eligibil in proiectele de investitii, realizate prin creditare din masura mai sus mentionată.

Materialul biologic din amontele categoriei  material de plantare fructifer certificat poartă denumirea de material de înmultire. Acesta, trebuie mentinut fără a fructifica (mai ales la categoriile Candidat si Prebaza si pe cât este posibil la categoria Bază). Procesul de înmultire este de tip piramidal, din punct de vedere cantitativ, în vârful piramidei descrescătoare se află planta Candidat si se continuă cu Prebaza, Baza si Certificat. Acest proces începe imediat ce amelioratorul (persoana fizică sau juridică) a obținut și insris creatia biologică (soiul) in „Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România”.