Rezumatul proiectului

Toate speciile pomicole samburoase sunt deficitare in portaltoi care sa se inmulteasca vegetativ. Portaltoii generativi utilizati in productie ridica unele probleme ca: rasarire slaba in scoala de puieti, variabilitate de crestere a puietilor datorita heterogenitatii samburilor obtinuti prin polenizare libera, incompatibilitate la altoire cu unele soiuri, crestere neuniforma a pomilor in pepiniera cu efect direct asupra productiei de pomi STAS, intrarii pe rod, viabilitati si productivitatii în livada.

Reactia pozitiva (demonstrata in studii anterioare) a portaltoilor nou omologati sau selectiilor valoroase ca portaltoi la inmultirea prin butasi verzi ne dau speranta identificarii unor noi posibilitati de inmultire vegetativa cat si sporirea randamentului de multiplicare a acestora prin metodele utilizate in prezent.

Obiectivul propus spre rezolvare – Fundamentarea stiintifica a reactiei portaltoilor si selectiilor-portaltoi luate in studiu la multiplicarea prin metodele clasice si moderne de inmultire vegetativa care sa permita elaborarea de noi tehnologii de inmultire cu un randament superior.

Materialul biologic luat in studiu este reprezentat de selectii valoroase de portaltoi pentru prun, piersic, cais, cires si visin.