Rezultate

PLAN DE FERTILIZARE RECOMANDAT ÎN CULTURA AFINULUI CULTIVAT ÎN SISTEM ECOLOGIC

Nr. crt. Momentul aplicării (Fenofază) Produse recomandate Conc.       (%)/Doza       (l; kg/ha) Observații
1. La      pornirea           în vegetație ALGIFORTE SCUDO 0,1%

200 ml/100l apă

-Bionutrient din alge cu  oxid de magneziu complexată
– trateaza carenta de cupru si creste rezistenta plantelor la boli fungice si bacterii.
2. Buton alb ALGAREN TWIN + BOROGREEN L

ALGIFORTE

150 ml/100l apă+
150 ml/100l apă0,1%
  1. optimizarea cresterea vegetative, echilibrarea ei si orientarea catre productie
  2. capacitatea de sinteza a plantelor si favorizeaza translocarea compusilor (zaharuri, arome, acizi) in fructe.
3. Înflorit Auxym

ALGIFORTE
Kerafol Evo

0,5 l/ha

0,3%
0,3%

-Se repeta la interval de 14 zile

-Stimuleaza planta in momentele de crestere si mareste fertilitatea

4. Fruct în creștere NUTRIGREEN AD
+ BOROGREEN LN FIX P SOL
300 ml/100 l apa + 150 ml/100l apa

1 l/ha 1l/ha

Aplicarea in amestec a acestor produse mareste capacitatea de sinteza a plantelor, favorizeaza translocarea produselor de sinteza (zaharuri, pectine, acizi) in fructe, care vor fi mai mari si mai ferme
5. Fruct în pârgă și coacere VITAVEN/         VIT- ORG +
NEWCAL K SOL
300 ml/100 l apa, respectiv 300 ml/100 l apa + 400 ml/100l
apă
1 l/ha
Primele 2 produse au rolul de a crește mărimea fructelor, îmbunatățesc calitatea, cantitatea precum și proprietățile organoleptice ale fructelor.
Newcal asigură necesarul de calciu care îmbunătățește calitatea fructelor și măreste durata de păstrare a lor
7. Pe toata perioada de vegetatie Trainer 1/300 l apa Aplicare din 7 in 7 zile
8. Pe toata perioada de vegetatie Myr Calcium 5 kg/ha/14 zile Asigura aportul de calciu necesar plantei
9. Pe toata perioada de vegetatie Myr Micro 1l/ha/14 zile Asigura necesarul de microelemente
10. Inainte de a intra in repaus vegetativ Phosphit One 3 l/ha Ajuta la lemnificarea lastarilor tineri

A.        Produse de nutriție vegetală destinate culturilor ecologice:
Algiforte: biostimulator natural care diminuează efectele stresului de origine abiotică şi biotică. Bionutrient cu alge și soluție de magneziu complexată. Conține fitohormoni naturali din extracte de alge marine (Ascophyllum nodosum), care stimulează producerea de către plante a substanțelor care măresc rezistența la infecții patogene);
Scudo: îngrășământ lichid cu aminoacizi vegetali și chelat de cupru. Tratează carența de cupru și crește rezistența plantelor la boli fungice și bacteriene. Acționeaza rapid și eficient, întrucât cuprul este legat de aminoacizii vegetali și de acidul gluconic. Ajută plantele să prevină rapid stresul indus de dezechilibrul nutritiv și de condițiile de mediu nefavorabile, datorită prezenței acidului gluconic, a aminoacizilor vegetali și a altor molecule cu valoare biologică ridicată.
Algaren Twin: îngrășăminte organice de natură vegetală, ce conțin extracte de alge brune Ecklonia maxima. Ecklonia maxima este o algă marină ce crește în emisfera sudică. Ea se recoltează manual, la maturitate, moment în care raportul dintre auxine și citokinine este cel mai mare.
Stimulează dezvoltarea rădăcinilor. Asigură un înflorit și o legare abundentă a fructelor, îmbunătățește componentele nutriționale din sol precum și utilizarea apei, reduce daunele provocate rădăcinii de către agenții patogeni și nematozi prin dezvoltarea unui număr mai mare de rădăcini.
Borogreen L: este un fertilizant lichid care, datorită concentrației sale ridicate, a purității și a formulării specifice, îmbunătățește penetrarea borului și translocarea lui în țesuturile vegetale. Acest element favorizează sinteza zaharurilor și a proteinelor. Formularea pe bază de bor este complexată cu o moleculă organică și este soluția ideală pentru prevenirea și tratarea carențelor care se manifestă printr-o legare redusă a fructelor la legume și pomi fructiferi, necrozarea și căderea florilor la vița de vie, etc.
Auxym: îgrășământ natural superconcentrat cu oligoelemente. Este un fitoregulator bogat în auxine, citochinine și gibereline ce sporește metabolismul și mărește divizarea celulelor, ajută la dezvoltarea plantelor, crește rezistența plantei în condiții climatice nefavorabile și la boli.
Compus din extracte vegetale naturale, capabil să stimuleze dezvoltarea fiziologică a plantei într-un mod optim, fiind cel mai eficient mod de obținere de producții ideale din punct de vedere al calității și cantității.
Kerafol Evo: activator de creștere, anti stres, cicatrizant; stimulează înflorirea, fructificarea, maturarea, rezistența la păstrare; contribuie la refacerea țesuturilor afectate de arsuri solare,  accidente climatice (grindină, îngheț, etc) și accidente mecanice.
Nutrigreen AD: este un fertilizant lichid ce conține aminoacizi obținuți prin hidroliză enzimatică, ce stimulează procesele fiziologice din plantă. Aminoacizii, peptidele și oligopeptidele cu masă moleculară mică ce sunt conținute în produs aprovizionează planta cu compuși organici cu azot ușor asimilabili, ce pot fi metabolizați rapid de plante, economisind cantități mari de energie. Stimulează creșterea vegetativă, îmbunătățește creșterea fructelor, crește permeabilitatea membranei celulare, rezultând într-o mai bună absorbție a elementelor nutritive.
N Fix: facilitează eficiența absorbției azotului atmosferic și din sol, favorizează absorbția de vitamine și alte substanțe care stimulează creșterea, stimulează germinația semințelor și dezvoltarea sistemului radicular, mărește rezistența plantelor împotriva patogenilor.
P Sol: datorită multitudinii de bacterii din care este compus, joacă un rol foarte important în solubilizarea și absorbția fosfaților prezenți în sol și a celor aduși prin fertilizare. Este stimulent al mecanismelor de inducere a rezistenței plantelor la stresul abiotic precum și împotriva atacului bolilor fungice și bacteriene.
Vitaven: este un îngrășământ organic lichid de origine vegetală ce conține un procent ridicat de carbohidrați, peptide și aminoacizi, elemente esențiale pentru desfășurarea funcțiilor metabolice din plante. Produsul este obținut prin procese naturale de hidroliză enzimatică și prin solubilizarea substanțelor vegetale, ceea ce garantează prezența unui conținut ridicat de carbohidrați și aminoacizi levogiri liberi, esențiali pentru realizarea funcțiilor metabolice în plante. Ajută la translocarea – elementelor nutritive aplicate pe frunze sau prin fertigare. Produsul, prin acțiunea sa nutritivă, favorizează activitatea fotosintetică și sinteza proteinelor în plante.
Vit-Org: este un îngrășământ organic lichid pe bază de extracte vegetale și polizaharide. Are o concentrație ridicată de carbon, azot și potasiu sub formă organică. Stimulează metabolismul, favorizând   depășirea   condițiilor   de   stres.Produsul   favorizează   penetrarea   pesticidelor   și  îngrășămintelor minerale, îmbunătățește calitatea, cantitatea precum și proprietățile organoleptice  ale producției.
Newcal: este un fertilizant lichid extrem de pur, ce are o concentrație ridicată de clorură de calciu. Asigură prevenirea carențelor și tratarea bolilor fiziologice ar fi pătarea neagră a fructelor la măr (bitter pit), putregaiul apical al fructelor la tomate. În plus este recomandat pentru a crește consistența fructelor, să le îmbunătățescă durata de păstrare precum și pentru colorare.
K Sol: solubilizant al potasiului din sol. Solubilizează și transformă potasiul blocat în sol și compușii de potasiu insolubili în forme disponibile pentru plantă. Crește absorbția de Mn, Fe, Mo, Bo, Zn, Cu, dacă sunt prezente în sol sub forme inaccesibile, accelerează creșterea rădăcinilor și dezvoltarea tuturor organelor plantei, crește rezistența plantelor împotriva atacului bolilor fungice.
Trainer: îgrășământ pe baza de aminoacizi vegetali pentru stimularea dezvoltarii plantelor este absorbit rapid de frunze si transportat in tesutul plantei, realizandu-si functiile in interiorul plantei in cateva ore generand: actiune antistres, actiunea fitosimulanta si actiunea  nutritiva.  actiunea fitostimulanta, imbunatateste cresterea plantei si sprijina cele mai delicate faze (cresterea, formarea si marirea fructului, etc.).
Myr Calcium: îngrășământ organic lichid, anticarențial ce conține calciu. Previne și elimină deficientul de calciu. Acțiunea stimulatoara a substanțelor humice solubile asupra rădăcinii, face ca efectul să fie rapid și complet. Eficacitatea sa derivă din faptul că este combinat cu acidul gluconic  și amoniacizii levorotativi de origine vegetală care ușureaza asimilarea sa de către plante.
Myr Micro: îngrășământ lichid, realizat pentru a preveni și trata microdeficiențele, pentru a îmbunătăți dezvoltarea și calitatea producției, asigurând cele mai importante microelemente printr-o aplicare foliară. Microelementele (B, Fe, Mn, Zn, C) sunt combinate cu acidul gluconic și aminoacizi de origine vegetală, facând ca acestea să fie ușor asimilabile și transferabile în interiorul plantei.
Phosphit One: fitostimulator pe baza de fosfor, potasiu si aminoacizi vegetali. Compozitia il face si un ingrasamant lichid, organo-mineral, conceput pentru a imbunatati starea nutritiva a plantelor, prin contributia Fosforului (P), Potasiului (K)  si  aminoacizilor  vegetali.  Aceasta  formula  vegetala activeaza mecanismele naturale, fizice si biochimice de aparare a culturilor, care vor fi mai rezistente la adversitatile climatice si patogene.

 

PROGRAM ECOLOGIC DE PREVENIRE ȘI COMBATERE A BOLILOR ȘI DĂUNĂTORILOR LA SPECIA AFIN

Nr.

Fenofaza

Organisme țintă (patogeni/dăunători) Produse recomandate Conc. (%)/Doza (l; kg/ha) Observații
 

 

T1.

 

Început dezmugurit

Patogeni micotici și bacterieni

Dăunători:             afide,
acarieni,             păduchi
țestoși,                  insecte defoliatoare, cicade, etc. (forma hibernantă)

 

Bouille Bordelaise WDG
+
Ovipron Top

 

0,5%

0,2%

Tratament               foarte
important               pentru
reducerea             rezervei biologice de boli și dăunători.
 

T2.

Buton floral

Patogeni     micotici     și bacterieni

Dăunători:          insecte
defoliatoare,         afide, gărgărița florilor, etc.

Copfort

Ovipron Deffort

0,15%

0,1%
0,3%

 

T3.

Început înflorit Patogeni micotici și bacterieni

Dăunători: gărgărița florilor, insecte defoliatoare, afide, etc.

 

Mimox

Laser 240 SC

 

0,3%

0,06%

 

T4.

Sfârșitul înfloritului Patogeni micotici și bacterieni

Dăunători: păduchi țestoși, afide, etc.

Red Bloc

Deffort
Laser 240 SC

0,3%

0,3%
0,06%

 

T5.

Fruct în creștere Patogeni micotici

Dăunători: afide, păduchi țestoși, etc.

Copfort

Deffort Bactospeine

0,15%

0,3%
1 kg/ha

 

T6.

 

Fruct în pârgă

Monilioză

Dăunători: păduchi țestoși, etc.

Red Bloc

Hunter + Boundary

0,4%

0,4%+0,2%

 

T7.

 

După recoltarea fructelor

Monilioză și alți patogeni micotici

Dăunători: păduchi țestoși, acarieni, afide, etc.

Bouille Bordelaise WDG Microthiol Special

0,5%

 

5,0%

 

T8.

 

La căderea frunzelor

Patogeni micotici

Dăunători (forma hibernantă)

Bouille Bordelaise WDG
Ovipron Top

0,5%

0,2%

Tratament               foarte
important               pentru
reducerea             rezervei biologice de boli și dăunători

 

B: Produse de stimulare a mecanismelor de autoapărare și creștere a rezistenței la stres și agenți de dăunare:
Copfort: fortifiant pentru plante şi inductor de apărare sistemic, cu efect fungicid şi bactericid. Cuprul sistemic este absorbit rapid şi translocat în plantă și controlează un spectru foarte larg de boli: mană, putregaiuri, fuzarioză, bacterioze, făinări, rugini, etc.
Mimox: fungicid organic sistemic, alternativă naturală pentru controlul bolilor, precum putregai cenușiu, mană, făinare, rapăn, fuzarioză, etc.);
Bactospeine DF: insecticid biologic pe bază de Bacillus thuringiensis ssp. Kurstaki Strain ABST 351);
Laser  240  SC  insecticid  biologic  pe  bază  de  spinosad  –  produs  de  fermentație  al bacteriei Saccharopolyspora Spinosae;
Deffort: insecticid organic cu efect repelent, mărește capacitatea de autoapărare; prin aplicare se evită depunerea ouălor de către paraziți);
Hunter: fertilizant și insecticid – stimulează vigoarea plantei, chiar dacă plantele sunt atacate de paraziți, ele încheie ciclul de producție cu rezultate bune.
Boundary: combinație de pesticid și fertilizant organic – acționează din punct de vedere fizic asupra insectelor (le distruge)și în același timp stimulează dezvoltarea vegetativă a plantelor.
Red Bloc: fertilizant, protector și cicatrizant – crește producția de fitoalexine care dezvoltă planta, iar Iodinele stimulează mecanismele enzimatice din plantă