Conducere

Consiliul de administraţie
Consiliul ştiinţific


Anunturi

Vanzare produse

Cazane și arzatoare
Lista speciilor/soiurilor la vanzare 2016-2017
Lista preturilor material săditor toamna 2017
Lista arbusti si arbori ornamentali
Samburi Mirobolan (corcodus)
Post transformare
Fructe

Documente avizare proiect tehnic

Procedura de avizare
Hotarare de avizare
Fisa de evaluare

Informații utile – Submăsura 4.1a

Recalculare note de favorabilitate
Ghidul pepinieristului pomicultor
Soiuri de cătină – supliment la Ghidul tehnic și economic

Rapoarte de acreditare ICDP:


Rapoarte de autoevaluare SCDP:
[click aici pentru descărcare]
Concurs CS I şi CS II
[click aici pentru detalii]

Organizare concurs ACS


Evenimente

15 Octombrie 2013

3rd Management Committee and all Working Groups Meeting
„Sustainable production of high-quality cherries for the European market”

3 octombrie 2013

Cercetarea pomicola
Sesiunea anuala de referate stiintifice cu participare internationala


Declaratii avere

Declaraţii avere 2016 Declaraţii avere 2015 Declaraţii avere 2014 Declaraţii avere 2010 Declaraţii avere 2009

Proiect CEEX 20

Obiective cunoscute

În ameliorarea genetică pomicolă, obiectivul principal rămâne acela de a îmbunătăţi calitatea comercială şi valoarea nutritivă a fructelor pentru consum în stare proaspătă la speciile pomicole.

La înmulţirea speciilor pomicole şi dendrologice, testarea soiurilor nou omologate sau introduse în ţară şi a elitelor de perspectivă pentru omologare în asociaţie cu diferiţi portaltoi constituie obiective prioritare de cercetare în ţările cu pomicultură avansată. În România în ultimul timp au fost omologate sau introduse în ţară o multitudine de soiuri la speciile măr, prun, păr, cireş, dar a căror comportare în pepinieră nu se cunoaşte decât în mică măsură. Dintre ramurile noi ale biotehnologiei, culturile ,,in vitro” au înregistrat un interes foarte mare în agricultură.

În ceea ce priveşte relaţiile sol-apă-plantă, există preocupări privind optimizarea proceselor de nutriţie şi alimentare cu apă a pomilor, pentru satisfacerea realizării parametrilor cantitativi şi calitativi ai producţiei de fructe şi implicit pentru o bună eficienţă economică, ca şi pentru protejarea şi conservarea mediului ambiant. Momentul aplicării irigaţiei şi îngrăşămintelor, împreună cu cantitatea de apă ce trebuie aplicată prin diferite metode de udare, sunt necesare atât în proiectarea, amenajarea şi exploatarea sistemelor de irigaţie, cât şi pentru sporirea producţiei fermierilor. În continuare trebuie să se pună accentul pe distribuţia apei şi a îngrăşămintelor în sol, pe consumul de apă, pe efectele irigării şi fertirigării asupra pomilor şi selectarea unor indicatori fiziologici pentru avertizarea udărilor.

Pentru păstrarea fructelor, sunt evidenţiate următoarele obiective cunoscute: a) transformările care au loc în fructe în perioada de dinainte de recoltare şi imediat după recoltare, b) stabilirea momentului optim de recoltare al fructelor care urmează a fi păstrate, c) rolului etilenei în procesul de coacere.

Din punct de vedere al valorii nutriţionale, se remarcă faptul că, în prezent, cercetătorii îşi îndreaptă atenţia spre identificarea de noi componente din fructe, componente care intervin activ într-o alimentaţie echilibrată a omului, sau pot servi ca sursă de materie primă în industria farmaceutică (cazul arbuştilor fructiferi, cu o diversitate mare în conţinutul fructelor în substanţe bioactive).